در صورتی که به بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش ایمنی ساختمان خود فکر می کنید، استفاده از سیستم هوشمند سازی ساختمان به شما توصیه می شود.

هوشمند سازی ساختمان

مقدمه

امروزه ساختمان ها دیگر صرفاً یک جان پناه به شمار نمی روند و به منظور رفاه بیشتر، در اغلب آن ها از آخرین تکنولوژی های روز دنیا استفاده می شود تا هوشمند سازی شوند؛ هوشمند سازی ساختمان با توجه به پیشرفت هایی که در این حوزه صورت گرفته است، دیگر یک مزیت رقابتی نیست و کم کم به یک نیاز تبدیل شده است؛ به دلیل رواج هر روزه سیستم های هوشمند سازی در ساختمان ها، بر آن شدیم تا در این مقاله به این موضوع بپردازیم؛ بنابراین اگر شما هم مایل به کسب اطلاعات در این خصوص هستید، تا انتها همراه ما باشید.

هوشمند سازی ساختمان به چه معناست؟

هوشمند سازی ساختمان یا  Building Management Systems که به اختصار به آن BMS هم گفته می شود، یک سیستم کامپیوتری است که برای کنترل و نظارت بر تجهیزات الکتریکی ساختمان مانند تهویه، روشنایی، سیستم های تهیه انرژی، سیستم های آتش نشانی و سیستم های امنیتی نصب می شود و متشکل از بخش های نرم افزاری و سخت افزاری است.

استفاده از سیستم های هوشمند سازی، برای مدیریت انرژی به روشی مقرون به صرفه در تمام ساختمان های جدید ضروری است. به عبارت دیگر، سیستم های هوشمند سازی ساختمان این امکان را فراهم می کنند تا ساکنین ساختمان ها هزینه های تأمین انرژی را کاهش دهند و هم چنین امکان مدیریت از راه دور سیستم های گرمایشی، تهویه مطبوع (HVAC) و … را داشته باشند تا به این وسیله حتی در زمان هایی که در ساختمان حضور ندارند هم بتوانند سیستم های مختلف را بررسی و کنترل کنند.

به عنوان مثال بتوانند تصاویر دوربین های مدار بسته را بازبینی کنند، سیستم های گرمایشی و سرمایشی را خاموش یا روشن کنند و حتی درجه حرارت محیط را افزایش یا کاهش دهند؛ هم چنین وضعیت سیستم های مختلف را روی حالت خودکار قرار دهند تا سیستم هوشمند با توجه به شرایط ساختمان، به طور خودکار بهترین انتخاب را انجام دهد.

هدف از هوشمند سازی ساختمان

اغلب افراد فکر می کنند که هوشمند سازی ساختمان برای کنترل تجهیزات خانه پیاده سازی می شود؛ البته هر چند که یک ساختمان هوشمند این امکان را به شما می دهد که سر جای خود بنشینید و چراغ ها را با ریموت کنترل روشن و خاموش کنید. ولی هدف اصلی از هوشمند سازی ساختمان، فراتر از باورهای رایج است. در هوشمند سازی، با هدف بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش امنیت ساختمان انجام می شود. به عبارت دیگر، هوشمند سازی ساختمان انجام می شود تا از بروز آسیب هایی نظیر آتش سوزی و غیره در آن ها پیشگیری شود.

از آن جایی که همه ساله تعداد زیادی از ساختمان های اداری و منازل، دستخوش سرقت و یا طعمه حریق می شوند؛ هوشمند سازی ساختمان این امکان را به ساکنان آن می دهد که از راه دور، تجهیزات مختلف ساختمان مانند گاز ،آب، برق، و … را کنترل کرده و از ایمن بودن آن ها اطمینان حاصل کنند.

روش های هوشمند سازی ساختمان

به منظور طراحی و پیاده سازی سیستم های هوشمند سازی ساختمان، روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی برخی از آن ها می پردازیم:

هوشمند سازی ساختمان با استفاده از روش   PLC

در هوشمند سازی به روشPLC، نیازی به سیم کشی مجزا وجود ندارد و اطلاعات از طریق سیم های برق موجود منتقل می شوند. در این روش، برای انتقال اطلاعات، ماژول هایی برای دریافت اطلاعات حاصله از مرکز کنترل در نقاط کنترلی نصب می شود؛ سپس ماژول های نصب شده شروع به واکنش به اطلاعات به دست آمده از مرکز کنترل کرده و در صورت لزوم، دستگاه مربوطه را خاموش یا روشن می کنند.

مرکز کنترل در سیستم هوشمند سازی با روش PLC، باید سناریوها را ذخیره کند، کدهای مربوطه را از ریموت کنترل دریافت کند و آن ها را به سمت ماژول مورد نظر ارسال کند.

معتبرترین استاندارد در روش هوشمند سازی PLC، استاندارد X10  است.

هوشمند سازی ساختمان با استفاده از روش BUS  مجزا

در این روش هوشمند سازی، سیم های جریان برق از سیم های انتقال دهنده اطلاعات مجزا هستند و اطلاعات مورد نیاز، متناسب با استاندارد به کار رفته در این سیستم بر روی ۱ ، ۲ یا ۴ زوج سیم انتقال داده می شوند.

در روش هوشمند سازی BUS  مجزا، اطلاعات به وسیله سنسورها به مرکز کنترل ارسال می شوند و پس از تحلیل اطلاعات به وسیله مرکز کنترل از مرکز کنترل، فرمان هایی به عملگرها ارسال می شود و پس از آن عملگرها شروع به قطع یا وصل جریان برق می کنند.

در این روش هوشمند سازی از استانداردهای متفاوتی استفاده می شود که از جمله آن ها  KNX ،LON ،BACnet S-BUS ،  است.

هوشمند سازی ساختمان با استفاده از روش  KNX

هوشمند سازی ساختمان با استفاده از روش  KNX، یکی از رایج ترین روش های هوشمند سازی است. علت این که استفاده از این روش برای هوشمند سازی ساختمان تا این اندازه محبوبیت دارد این است که در صورت به کار گیری آن، این امکان را خواهید داشت که با استفاده از یک نرم افزار واحد، یکپارچه سازی و برنامه ریزی تجهیزات با برندهای مختلف را انجام دهید.

با به کار گیری روش هوشمند سازی KNX ، این فرصت برای شما به وجود می آید که تا 60 درصد در مصرف انرژی صرفه جویی کنید. این روش هوشمند سازی، در انواع ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری قابل پیاده سازی و اجرا است. هم چنین به دلیل کاربرد بسیار زیاد این روش هوشمند سازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز برای این روش هم به آسانی تامین می شود.

مزیت این سیستم هوشمند سازی این است که به آسانی  با وسایلی که با استانداردهای KNX تولید شده اند ولی از برندهای متفاوتی هستند، هماهنگ شود.

هوشمند سازی ساختمان با استفاده از روش  Wireless

از دیگر روش های هوشمند سازی ساختمان، استفاده از سیستم  Wireless است. در هوشمند سازی به این روش، ارسال فرمان ها با استفاده از سیگنال های وایرلس  انجام می شود.

در این روش هوشمند سازی نیازی به تغییر سیم کشی نیست و اطلاعات با سرعت بالایی منتقل می شود. از این روش هوشمند سازی، بیشتر در ساختمان هایی که امکان تغییر سیم کشی در آن ها وجود ندارد استفاده می شود.

سخن پایانی

سیستم هوشمند سازی ساختمان در واقع یک سیستم کنترل مبتنی بر کامپیوتر است که برای کنترل و نظارت بر تجهیزات مکانیکی و الکتریکی ساختمان مانند سیستم گرمایش و تهویه نصب می شود. هدف از استفاده از سیستم های هوشمند سازی ساختمان، بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش امنیت ساختمان است. هوشمند سازی با روش های مختلف قابل اجرا است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست