هوشمند سازی با پروتکل KNX یکی از روش های استاندارد کنترل سیستم امنیتی ساختمان است. این سیستم یک استاندارد بینالمللی شناخته شده است که برای کنترل ساختمان و هوشمند سازی اتوماتیک منازل مسکونی و تجاری به کار میرود.
هوشمند سازی با پروتکل KNX
با استفاده از روش هوشمند سازی با پروتکل KNX به راحتی امکان برقراری امنیت و آسایش در ساختمانهای نوساز و یا ساختمانهایی که در حال مرمت و بازسازی هستند فراهم می شود. این تکنولوژی به صورت شبکه طراحی شده است و با استفاده از راهکار های ساده، پردازشگر مرکزی به صورت یکپارچه سیستم های کنترلی ساختمان را مدیریت می کند. قبل از اینکه درباره این پروتکل جهانی صحبت کنیم بهتر است ابتدا درباره مفهوم پروتکل KNX و مزایای استفاده از آن بیشتر بدانیم.
پروتکل KNX چیست؟
یکی از تکنولوژی های جدید به کار رفته برای ساخت خانه ها و شهرهای هوشمند پروتکل KNX است. این استاندارد بینالمللی به عنوان یک سیستم باز عمل میکند و برای اتوماسیون ساختمانهای هوشمند از آن استفاده می شود.
این سیستم می تواند طیف وسیعی از محصولات تولید کنندگان دیگر را با استفاده از یک نرم افزار با یکدیگر هماهنگ کند. پروتکل KNX به عنوان یک تکنولوژی شناخته میشود که در منازل مسکونی، ساختمانهای کوچک و بزرگ، ساختمانهای تجاری و اداری و حتی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً سیستم های امنیتی به کار رفته در این ساختمان ها دارای دوربین مداربسته، سیستم های مربوط به اعلام سرقت و حریق و همچنین سیستم های مصرف انرژی و روشنایی هستند که با استفاده از این پروتکل به راحتی همه این سیستم ها کنترل شده و در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.
بنابراین به جای اینکه برای هر یک از این سیستم های امنیتی از یک سامانه جداگانه استفاده شود، به راحتی می توانید همه این سیستم ها را با استفاده از یک نرم افزار کنترل کنید.
ویژگی ها و کاربرد های پروتکل KNX
هوشمندسازی با پروتکل KNX نیاز ساختمانهای مسکونی و تجاری را برای استفاده از دستگاه های مختلف برای اتوماسیون ساختمان از بین می برد. با توجه به ویژگی هایی که این پروتکل دارد قابلیت استفاده در منازل هوشمند و ساختمانهای مختلف را دارا می باشد.
به دلیل اینکه در ساختمانهای هوشمند برای منتقل کردن داده ها به سایر تجهیزات هوشمند به یک سیستم نیاز است که به دستگاههای مختلف متصل شود و قادر باشد با زبان هر یک از این دستگاه ها سازگاری پیدا کند، در گذشته از چندین دستگاه جداگانه استفاده می شد.
اما امروزه هوشمندسازی با پروتکل KNX و سیستم پروتکل KNX نیاز را برطرف می کند و دیگر نیازی به استفاده از چندین دستگاه نیست و تنها با استفاده از KNX میتوانید زبان مشترک تمامی دستگاه های ساختمان را بشناسید.
چرا که KNX برای تبادل اطلاعات در بخش های مختلف خانه قابل استفاده است. به عنوان مثال می توانید از KNX برای کنترل روشنایی منزل، روشن و خاموش شدن سیستم تهویه، باز و بسته کردن پرده ها، تنظیم سیستم سرمایشی و گرمایشی منزل، کنترل سیستم امنیتی، کنترل مصرف انرژی، کنترل و تنظیم نمایشگر های امنیتی استفاده کنید. KNX یک پروتکل اختصاصی نیست. بلکه یک پروتکل استاندارد جهانی است که در سطح جهان مورد استفاده قرار می گیرد.
عملکرد پروتکل KNX به چه صورت است؟
سیستم هوشمند سازی با پروتکل KNX دارای یک کابل انتقال است که به عنوان بخش اصلی این سیستم شناخته می شود. هنگام طراحی و راه اندازی پروژه های ساخت و ساز در ساختمانهای هوشمند این کابل انتقال اصلی نصب میشود و تمام بخش های ساختمان هوشمند بر اساس استانداردهای KNX روی این کابل انتقال نصب شده و به دیگر متصل می شوند.
بنابراین اطلاعات به راحتی میتوانند از طریق این کابل انتقال، به بخش مرکزی KNX که نقش کنترل آن را دارد، انتقال پیدا کند. معمولاً مرکز کنترل به تلفن همراه یا رایانه متصل می شود، تمام اطلاعات بین اجزای مختلف ساختمانهای هوشمند انتقال پیدا می کند و امکان کنترل همه آن ها فراهم می شود.
هوشمندسازی با پروتکل KNX در چه بخش هایی از ساختمان کاربرد دارد؟
بخش های مختلف خانه های هوشمند با استفاده از سیستم کنترل قابل کنترل هستند. در ادامه به برخی از کاربردهای مختلف پروتکل KNX برای بخشهای مختلف ساختمان اشاره می کنیم.
تنظیم روشنایی
برای تنظیم روشنایی منازل می توان به راحتی با استفاده از این سیستم روشنایی، تمام بخش های ساختمان را کنترل کرد. برای انجام این کار کافی است در قسمت های مختلف منزل یا ساختمان اداری و تجاری، سنسورهایی قرار داده شود و با انجام تنظیمات دستگاه، حتی زمانی که ساکنین ساختمان حضور نداشته باشند سیستم روشنایی در زمان مشخصی خاموش یا روشن شود.
حتی می توانید میزان نور را نیز کنترل کنید؛ یعنی در زمانی که ساکنین در منزل حضور نداشته باشند میزان نور کاهش پیدا کند و مجدداً با ورود ساکنین افزایش پیدا کند. امکان استفاده از سیستم کنترل از راه دور پروتکل KNX نیز وجود دارد.
بنابراین به راحتی می توان در خانه های هوشمند با توجه به نور ورودی از پنجره ها و یا باز و بسته شدن پرده ها نور ساختمان را تنظیم کرد.
تنظیم سیستم سرمایشی و گرمایشی
بخش دیگری از ساختمان که امکان استفاده از پروتکل KNX در آن قسمت وجود دارد، بخش سرمایش و گرمایش است. معمولاً سیستم های سرمایشی و گرمایشی ساختمان به صورت دستی تنظیم می شوند، اما اگر خانه های هوشمند دارای پروتکل KNX باشند می توان این سیستم ها را به صورت دقیق تنظیم کرد که مصرف انرژی به حداقل ممکن برسد.
تنظیم سیستم امنیتی
سیستم های امنیتی در خانه های هوشمند و یا ساختمانهای تجاری معمولاً شامل دوربین های مدار بسته، سیستم تهویه سیستم مانیتورینگ و یا سیستم اطفاء حریق هستند. با استفاده از روش هوشمندسازی با پروتکل KNX به راحتی می توان سیستم های امنیتی را کنترل کرد. چرا که تمام دوربین های مداربسته قابلیت اتصال به این به کابل اصلی این سیستم را دارند و امکان کنترل آن ها از راه دور نیز وجود دارد.
به طور کلی مزایای استفاده از هوشمندسازی با پروتکل KNX بسیار زیاد هستند و می توان از این مزایا به امکان کنترل بخش های مختلف ساختمان و استفاده از آن در تجهیزات و تاسیسات ساختمان اشاره کرد.
سرعت ارسال پیام و دریافت اطلاعات در این سیستم بسیار بالا است.
فناوری به کار رفته برای ساخت این سیستم قابلیت اتصال به گوشیهای هوشمند و رایانه را دارد.
کابل کشی بسیار ساده، پروتکل KNX و قابلیت اتصال به تمام تجهیزات ساختمانی از دیگر مزایای این سیستم است.
کلام پایانی
هوشمندسازی با پروتکل KNX یک روش امن و راحت برای کنترل هوشمند و نظارت بر ساختمانهای تجاری و مسکونی است. با استفاده از این سیستم رفاه و آسایش ساکنان ساختمانهای مختلف فراهم می شود و در مصرف هزینه و انرژی صرفه جویی می شود.